ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021 - 2022
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Της ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ 2021/2022
Δραστηριότητα B.iii 1
Εγκατάσταση συστήματος της Εποχιακής παρατήρησης της εξέλιξης του δάκου
Στάδια υλοποίησης της δράσης:
Στάδιο 1
Σχεδιασμός δικτύου μετρήσεων και φυτοπροστασίας
Καθορισμός ζωνών και χαρτογράφηση
Στάδιο 2
Προετοιμασία και ανάρτηση παγίδων παρακολούθησης
Διενέργεια μετρήσεων πληθυσμιακής διακύμανσης του δάκου
Αξιολόγηση μετρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Στάδιο 3
Ενημέρωση παραγωγών για τα αποτελέσματα των μετρήσεων
Παροχή συμβουλών και οδηγιών εργασίας ορθής αντιμετώπισης
Στάδιο 4
Διενέργεια δειγματοληψιών ελαιοκάρπου (τουλάχιστον 3 δείγματα ελιών από κάθε περιοχή)
Προσδιορισμός επιπέδου δακοπροσβολής
Αξιολόγηση μετρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Στάδιο 5
Επικαιροποίηση δικτύου μετρήσεων φυτοπροστασίας
Δραστηριότητα B.iii 2
Εγκατάσταση συστήματος της Εποχιακής παρατήρησης της εξέλιξης του δάκου
(Προμήθεια εξοπλισμού (λογισμικό) με σκοπό την καταγραφή του πληθυσμού του εντόμου)
Εξοπλισμός (λογισμικό mint) με σκοπό την ορθότερη καταγραφή του πληθυσμού του δάκου. Ειδικότερα, το αιτούμενο πρόγραμμα, θα συμβάλει καταλυτικά στην ακριβέστερη παρακολούθηση και διαχείριση των παγίδων, και ως εκ τούτου στην αποτελεσματικότερή ολοκληρωμένη διαχείριση εχθρών – δακοκτονία. Η έγκαιρη γνώση του πληθυσμού των εντομών σε κάθε παγίδα με παράλληλη απεικόνιση της χωρικής και χρονικής κατανομής επιτρέπει:
• Την ακριβή γνώση της πληθυσμιακής έξαρσης συγκεκριμένου εντόμου
ανά καλλιέργεια, τοποθεσία και παραγωγό
• Περιορισμός ψεκασμών και μείωση κόστους φυτοπροστασίας
• Μείωση του κόστους και του χρόνου πραγματοποίησης των ελέγχων
• Ελαχιστοποίηση του χρόνου λήψης απόφασης ψεκασμού
• Προστασία της υγείας των παραγωγών- καταναλωτών μέσω της μείωσης των επεμβάσεων ψεκασμού
Δράση B.iv 1
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή (Ηλεκτρονική εφαρμογή : Διαχείριση ΣΟΔ)
Αντικείμενο του εν λόγω έργου αποτελεί η Ανάπτυξη – Εφαρμογή – Πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η υλοποίηση ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής (ΣΟΔ) απαιτεί οργάνωση και υψηλό επίπεδο μηχανισμού επιστημονικής και γεωτεχνικής υποστήριξης σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο από τον μηχανισμό της Οργάνωσης Παραγωγών.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Ενέργειες Συμβούλου Σ.Ο.Δ.
Βήμα 1ο |
Μελέτη προτύπων – Επισημάνσεις και ενημέρωση στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του – Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης
|
Βήμα 2ο |
Σύσταση Ομάδας Παραγωγών, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προτύπου – Ρόλοι και αρμοδιότητες
|
Βήμα 3ο |
Σύνταξη κανόνων λειτουργίας και προδιαγραφών για τη καθιέρωση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής με βάση το πρότυπο την Κατευθυντήρια Οδηγία και Εξειδικευμένου Προτύπου 2.2/3 για την ελιά.
|
Βήμα 4ο |
Κανονιστικές και νομοθετικές διατάξεις σχετικά με το περιβάλλον και το είδος της εκμετάλλευσης
|
Βήμα 5ο |
Εφαρμογή του προτύπου – Εκπαίδευση του προσωπικού
|
Βήμα 6ο |
Σύνταξη του Εγχειριδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
|
Βήμα 7ο |
Εκπαίδευση των Παραγωγών και εμπλεκομένων στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση και το πρότυπο
|
Βήμα 8ο |
Σύνταξη Σχεδίων Διαχείρισης του προτύπου σχετικά με τις καλλιεργητικές φροντίδες – τις εισροές – τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους και το περιβάλλον
|
Βήμα 9ο |
Εκπαίδευση επιβλέποντα Γεωπόνου, υπευθύνου φυτοπροστασίας, υπευθύνου ποιότητας της Ομάδας Παραγωγών
|
Βήμα 10ο |
Εκπαίδευση των παραγωγών στις Διαδικασίες του προτύπου και στην τήρηση του σχετικού αρχείου με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις στο προϊόν και στην εκμετάλλευση
|
Βήμα 11ο |
Σταδιακή εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο
|
Βήμα 12ο |
Εσωτερική Επιθεώρηση - Πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση αποκλίσεων
|
Βήμα 13ο |
Επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης
|
Βήμα 14ο |
Έκδοση πιστοποιητικού από διαπιστευμένο φορέα |
Ενέργειες Φορέα Υλοποίησης Σ.Ο.Δ.
Βήμα 1Ο |
Καθορισμός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με βάση το πεδίο εφαρμογής. |
Βήμα 2Ο |
Καθορισμός επικεφαλή/επιβλέποντα/Συμβούλου και έγκριση της πολιτικής της ομάδας. Σύσταση και εισαγωγή στην ομάδα με σύμβαση ένταξης του κάθε παραγωγού στο σύστημα και αποδοχή των επιβλέποντα/επικεφαλή. |
Βήμα 3Ο |
Καταγραφή Υφιστάμενης κατάστασης για τη δημιουργία διαδικασιών/εντύπων και σχεδίων διαχείρισης τα οποία τηρούνται και εφαρμόζονται από τα μέλη. Σύνταξη του Εγχειριδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που διέπει και τεκμηριώνει τις διαδικασίες και δημιουργία αρχείων καταγραφής των ενεργειών. |
Βήμα 4Ο |
Προσδιορισμός κανόνων λειτουργίας και προδιαγραφών, καταγραφή νομικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων για την εφαρμογή των γενικών απαιτήσεων του συστήματος. |
Βήμα 5Ο |
Εκπαίδευση στην εφαρμογή του Σ.Ο.Δ. και των απαιτήσεων του, των παραγωγών/υπεργολάβων και επιβλεπόντων του συστήματος. Εκπαίδευση των παραγωγών στις Διαδικασίες του προτύπου και στην τήρηση του σχετικού αρχείου με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος ανά εκμετάλλευση. |
Βήμα 6Ο |
Πραγματοποίηση εδαφικών και ψυχοδιαγνωστικών αναλύσεων καθώς και σύνοψη αρχείων για τις καλλιεργητικές φροντίδες του πεδίου εφαρμογής – τις εισροές – τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους -το περιβάλλον - το ανθρώπινο δυναμικό - τη διαχείριση της ενέργειας με σκοπό τη Σύνταξη Σχεδίων Διαχείρισης του συστήματος με βάση το πρότυπο. |
Βήμα 7Ο |
Σταδιακή εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο. |
Βήμα 8Ο |
Ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης και μετρήσεων από τους επιβλέποντες του συστήματος. Πραγματοποίηση αναλύσεων υπολειμμάτων ΦΠΠ κατά την περίοδο συγκομιδής του προϊόντος. |
Βήμα 9Ο |
Εσωτερική Επιθεώρηση - Πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση μη συμμορφώσεων. |
Βήμα 10Ο |
Πραγματοποίηση ανασκόπησης του συστήματος από τη διοίκηση. |
Βήμα 11Ο |
Επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης. |
Βήμα 12Ο |
Έκδοση πιστοποιητικού από διαπιστευμένο φορέα. |
Δράση B.iv 2
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή (Ηλεκτρονική εφαρμογή : Διαχείριση ΣΟΔ)
(Προμήθεια εξοπλισμού (λογισμικό) με σκοπό εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης)
Προμήθεια λογισμικού ηλεκτρονικής εφαρμογής, ifarma – διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διαχείριση ομάδων παραγωγών για υποστήριξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ). Στα πλαίσια της αποτελεσματικότερης και ορθότερης διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και της διαχείρισης της O. E.Φ. κρίθηκε απαραίτητη η απόκτηση του κατάλληλου λογισμικού, αλλά και μετέπειτα η συνεχής ετήσια ανανέωση του. Το εν λόγω λογισμικό αρχικά, συμβάλλει στη διαχείριση των καλλιεργειών, καθώς παρέχει την ικανότητα προγραμματισμού, παρακολούθησης και καταγραφής των εργασιών κατά την καλλιεργητική περίοδο, λεπτομερή παρακολούθηση ποσοτήτων και κόστους εφοδίων και συντελεστών, όπως εργατών, μηχανημάτων, σπόρων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων. Χρήση καθορισμένων πρότυπων εργασιών και προγραμμάτων καθώς και δυνατότητα δημιουργίας νέων. Προβολή καλλιεργητικών εργασιών σε ημερολόγιο και καταγραφή στο χάρτη κλπ.,
Δράση Γ.iii. 2
Επιδεικτική χρήση σύγχρονων πρακτικών και μέσων συγκομιδής
Μεθοδολογία / νέες τεχνικές συγκομιδής
Α. Υφιστάμενη Κατάσταση
Β. Βέλτιστος χρόνος συγκομιδής
Γ. Τεχνικές & Τρόπος συγκομιδής
Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων
Στο πλαίσιο της ανωτέρω μεθοδολογίας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν:
- Ορθή και ασφαλή χρήση του εξοπλισμού
- Βασικοί σκοποί και στόχοι μεθοδολογικής προσέγγισης συγκομιδής (μείωση κόστους, ποιότητα καρπού, άδειασμα, ρύθμιση φορτίου, ακριβέστερο χρονικό σημείο συγκομιδής, συνεκτίμηση παραγόντων κλπ)
- Διαχείριση κλαδέματος για τη διευκόλυνση της συγκομιδής ελαιοκάρπου (ισορροπία φορτίου, βέλτιστο σχήμα, ποιοτικότερο καρπός, βελτιώση αερισμού και φωτισμού κόμης)
- Βελτίωση του υφιστάμενου τρόπου συγκομιδής
- Ανάδειξη πλεονεκτημάτων / οφέλη από την ορθή εφαρμογή
· Συμβουλές / σημεία ιδιαίτερης προσοχής κλπ
Ακολούθως παρουσιάζεται η συνοπτική παράθεση ενεργειών υλοποίησης της δράσης:
Φάση |
Ενέργεια |
Φάση 1 |
Ενημέρωση παραγωγών για τη δράση |
Καταγραφή – αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης και συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού |
|
Διάκριση σε γεωγραφικές ζώνες |
|
Φάση 2 |
Τεχνικές προδιαγραφές |
Φάση 3 |
Καθορισμός και ενημέρωση βέλτιστων τεχνικών κλαδέματος |
Καθορισμός και ενημέρωση για βέλτιστο χρόνος συγκομιδής |
|
Πρόγραμμα κατάρτισης παραγωγών |
|
Εκπαιδευτικές συναντήσεις κατάρτισης παραγωγών |
|
Συμβουλές-οδηγίες ορθής εφαρμογής |
|
Διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων καρπού |
|
Φάση 4 |
Αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων |
Δράση Γ.iii. 2.
Κατάρτιση παραγωγών σε νέες αειφόρες τεχνικές καλλιέργειας
Περιγραφή της Δράσης
1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη του προγράμματος εκπαίδευσης και πρακτικών επίδειξης
2. Επιλογή παραγωγών & σύσταση υπο-ομάδων εκπαίδευσης
- Καθορισμός θεματολογίας επιδεικτικών πρακτικών
Κάθε θεματική ενότητα θα περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ |
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ |
|
o Δειγματοληψία εδάφους o Φυλλοδιαγνωστική o Αξιολόγηση ανάλυσης εδάφους o Τρόπος λίπανσης o Οδηγίες λίπανσης (ξηρικές περιοχές, αρδευόμενες περιοχές, παραγωγικά δέντρα, νεαρά δέντρα κ.λπ.) o Αναγνώριση τροφοπενιών |
|
o Διαχείριση ελαιώνων με στόχο τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους o Αναγνώριση διαφορετικών τύπων διάβρωσης εδάφους o Διαχείριση εδάφους με φυτοκάλυψη o Χλωρή λίπανση |
|
o Αναγνώριση εχθρών και ασθενειών o Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών με τη μικρότερη δυνατή χρήση χημικών μέσων o Εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών o Νέες τεχνικές διαχείρισης των ζιζανίων o Ωφέλιμα έντομα για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών o Αναγνώριση άλλων ζημιών που μπορεί να προκληθούν στον ελαιώνα εκτός εχθρών και ασθενειών (π.χ. ζημιά από χαλάζι, από παγετό, ακαρπία) o Ορθή χρήση μέσων προσωπικής προστασίας o Αναγνώριση ενδιαιτημάτων και τεχνικές προστασία τους o Μείωση ρύπανσης από κενά συσκευασιών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων o Μείωση διάβρωσης εδάφους |
|
o Τεχνικές μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος στην ελαιοκαλλιέργεια o Αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας o Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης o Συντήρηση μηχανημάτων |
- Προσδιορισμός ελαιώνων για πρακτική επίδειξη / θεματική ενότητα
- Δημιουργία εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού
- Διενέργεια εκπαίδευσης και πρακτικής επίδειξης νέων καλλιεργητικών τεχνικών
- Αξιολόγηση εκπαίδευσης
Δράση: Δ.iv.
Προμήθεια εξοπλισμού για την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, στο ελαιοτριβείο
Για την υλοποίηση της δράσης αναλυτικότερα απαιτείται προμήθεια του παρακάτω πάγιου εξοπλισμού.
Ελαιοδιαχωριστήρας με κάθετη συστοιχία δίσκων και τύμπανο με σύστημα αυτόματου καθαρισμού ώστε να παρέχει διαχωρισμό κορυφαίας απόδοσης.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
o ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ: 24 lit
o ΘΑΛΑΜΟΣ ΣΤΕΡΕΩΝ: 11.5 lit.
o MΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ: 5700 rpm.
o ΜΑΧ. CENTRIFUGAL FORCE 9.000 x g
o ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ: Ενσωματωμένος 30 KW
o ΚΙΝΗΣΗ: Μέσω inverter
o ΛΙΠΑΝΣΗ: Με υδραυλική αντλία ψεκασμού.
o YΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Τύμπανο & πιάτα από duplex ανοξείδωτο ατσάλι 1.4404, υψηλής ποιότητας (AISI 316L κλπ, κατάλληλο για τη Βιομ. τροφίμων)
o ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ: Αυτόματη, με δυνατότητα μερικής και ολικής απολάσπωσης.
o Είναι εφοδιασμένος με ειδική αντλία πιέσεως νερού και δύο (2) ηλεκτροβαλβίδες 24 V για το αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο του τυμπάνου του Διαχωριστήρα.
o Η κίνηση δίνεται με inverter το οποίο επιτρέπει το ομαλό ξεκίνημα του Διαχωριστήρα.
Δραστηριότητα E.i.
Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου
Σκοπιμότητα της Δράσης
Αντικείμενο της παρούσας δράσης είναι ο : Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου. Στόχος της είναι η ανανέωση του πιστοποιήσιμου σχήματος εσωτερικής ιχνηλασιμότητας της ποιότητας, της γνησιότητας και της προέλευσης του ελαιολάδου της Ο.Ε.Φ, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται ήδη από την προηγούμενη τριετία. Το σύστημα θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ η πιστοποίηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας θα ξεκινά από την καταγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης σε επίπεδο αγροτεμαχίου, την παρακολούθηση της πορείας του ελαιοκάρπου-ελαιολάδου εντός του ελαιουργείου, την αποθήκευση του ελαιολάδου και την τυποποίησή του με παρακολούθηση της διαδρομής του μέχρι τον τελικό αποδέκτη. Η πιστοποίηση του συστήματος θα γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2005.
Περιγραφή της Δράσης
Η δραστηριότητα αφορά την ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση συστήματος ISO 22005:2007 στις εγκαταστάσεις της Ο.E.Φ.
Το πρότυπο ISO 22005:2007 δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τρόφιμου από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Δραστηριότητα E.ii.
Σχεδιασμός Συστήματος Πιστοποίησης Ασφάλειας των Τροφίμων κατά ISO 22000:2018
Ο σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018 για το ελαιοτριβείο της Ο.Ε.Φ. Η ανάγκη υλοποίησης της παρούσας δράσης βασίζεται στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου προτύπου ασφάλειας τροφίμων για το ελαιόλαδο που παράγεται και εμφιαλώνεται στο ελαιοτριβείο της Ο.Ε.Φ., πληρώντας τις προδιαγραφές ενός ασφαλούς προϊόντος για τον καταναλωτή. Παράλληλα θα αναπτυχθούν και οι προδιαγραφές για την σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22005:2005 που αφορά τα θέματα ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης των σχετικών συστημάτων.
Μεθοδολογία και διαδικασία υλοποίησης
Κάθε κύρια φάση αναλύεται σε βήματα, τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής :
1. Καταγραφή διαδικασιών της Ο.Ε.Φ.
2. Σχεδιασμός της εφαρμογής του προτύπου στα σημεία της Ο.Ε.Φ. που έχουν καθοριστεί.
3. Χάραξη της Πολιτικής - καθορισμός των στόχων.
4. Εκπαίδευση προσωπικού.
5. Καταγραφή ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
6. Δημιουργία των απαραίτητων οργανωτικών διαδικασιών και λειτουργικών διαδικασιών (μέθοδοι ανάλυσης, τρόποι εργασίας, έντυπα, αρχεία ηλεκτρονικά ή μη κλπ).
7. Μεταφορά της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για τη διακρίβωση των οργάνων
8. Εφαρμογή του τεκμηριωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου.
9. Αξιολόγηση της δοκιμαστικής εφαρμογής - βελτίωση του συστήματος.
10. Δημιουργία του Εγχειριδίου Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και του Εγχειριδίου Κανόνων Υγιεινής σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου.
11. Λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου για εύλογο χρονικό διάστημα – επιθεώρηση εν όψει της αίτησης για πιστοποίηση
12. Εσωτερική επιθεώρηση: του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22000:2018 με σκοπό να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες στο σύστημα και η έγκαιρη διόρθωση.
13. Ανασκόπηση ΣΔΑΤ: Είναι το τελικό στάδιο πριν την διεξαγωγή της επιθεώρησης από Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης κατά την οποία αναλύονται τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης, τα αποτελέσματα αξιολόγησης της μέτρησης ικανοποίησης των πελατών, η αξιολόγηση των προμηθευτών, οι ανάγκες εκπαίδευσης, η ανάλυση τυχόν μη συμμορφούμενων προϊόντων και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν, τα αποτελέσματα αξιολόγησης παραπόνων πελατών, η αξιολόγηση της πολιτικής ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, αναλύονται οι στόχοι-δείκτες ποιότητας που θέτει η Ο.Ε.Φ. και ο έλεγχος της επίτευξής τους ή όχι.
14. Πιστοποίηση από Ανεξάρτητο Φορέα
Δραστηριότητα E.iii
Διαχείριση συστημάτων για την παρακολούθηση της τήρησης των προτύπων γνησιότητας, ποιότητας και εμπορίας του ελαιολάδου
Δειγματοληψία
Θα διεξαχθεί λήψη δειγμάτων ελαιολάδου, ως εξής:
Ø Ελαιόλαδο που προέρχεται από ελαιόκαρπο συγκομισμένο από προεπιλεγμένους ελαιώνες παραγωγών της Ο.Ε.Φ. που συμμετέχουν στις δράσεις του τομέα Β
Ø Ελαιόλαδο που προέρχεται από δεξαμενές αποθήκευσης χύδην ελαιολάδου.
Οι δεξαμενές από όπου θα πραγματοποιείται η δειγματοληψία και ο χρόνος δειγματοληψίας θα καθορίζονται με γνώμονα το περιεχόμενο κάθε δεξαμενής (π.χ., έξτρα παρθένο, παρθένο) και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία των παραγωγών το ελαιόλαδο των οποίων φυλάσσεται στην δεξαμενή. Σε κάθε δειγματοληψία ελαιολάδου, θα γίνεται η καταγραφή / συγκέντρωση σημαντικών στοιχείων, τα οποία και δύναται να επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Παράλληλα, θα συγκεντρώνονται τα εξής δεδομένα:
- Δειγματοληψία από το ελαιοτριβείο: Χρόνος και θερμοκρασία μάλαξης, χρόνος συγκομιδής και χρόνος ελαιοτρίβησης
- Δειγματοληψία από δεξαμενή: Άντληση στοιχείων που αφορούν την ταυτότητα του ελαιολάδου που περιέχεται στην δεξαμενή (παραγωγοί, ποικιλία, χρόνος αποθήκευσης, στοιχεία ελαιοτρίβησης)
Τα δείγματα θα λαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κατάλληλο χώρο όπου θα ταυτοποιούνται και θα κωδικοποιούνται. Για το σκοπό αυτό θα σημαίνονται με κατάλληλο καρτελάκι, ενώ θα λαμβάνεται μέριμνα για τη λήψη αντίστοιχων αντιδειγμάτων που θα αποθηκεύονται στις δέουσες συνθήκες και σε συγκεκριμένο ασφαλή και ελεγχόμενων συνθηκών (σχετική υγρασία, θερμοκρασία, σκοτεινές συνθήκες κλπ) χώρο.
Στάδιο Α : Σχεδιασμός των διαδικασιών δειγματοληψίας και διαχείρισης των δειγμάτων
Στάδιο Β : 1. Διενέργεια δειγματοληψιών, συγκέντρωση συνοδευτικών στοιχείων, και αποστολή δειγμάτων στα κατάλληλα επιλεγμένα εργαστήρια
2. Συγκέντρωση αποτελεσμάτων και πιστοποιητικών αναλύσεων.
Στάδιο Γ: Αξιολόγηση αποτελεσμάτων, εξαγωγή και κοινοποίηση συμπερασμάτων στην Ο.Ε.Φ.
Δραστηριότητα ΣΤ.ii.
Επέκταση και ανανέωση δικτυακού τόπου με πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος
Η δραστηριότητα αφορά την επέκταση του διαδικτυακού χώρου που διατηρεί η Ο.Ε.Φ., με σκοπό τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες που υλοποιούνται. Η ύπαρξη ιστοσελίδας θα ενισχύσει τη δυνατότητα προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών της Ο.Ε.Φ. σε παγκόσμιο κοινό. Η ιστοσελίδα θα δώσει τη δυνατότητα στην Οργάνωση να δείξει στους υποψηφίους πελάτες την ποικιλομορφία των προϊόντων και των υπηρεσιών της, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες τη εβδομάδα. Η λειτουργία του διαδικτύου ως επιχειρηματικού εργαλείου μάς δίνει μια μεγάλη ποικιλία νέων δυνατοτήτων στο χώρο της εμπορικής δραστηριότητας.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
Λόγω μη συμμετοχής στις προσκλήσεις ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ, στις παρακάτω προσκλήσεις παρατείνεται κατά 10 ημέρες με ημερομηνία τελικής υποβολής έως τις 10.12.2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 01
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 02
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 04
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 05
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Λιμεναρίων δημοσιοποίησε τις εξής 5 Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Οργάνωσης Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) Α.Ε.Σ. Λιμεναρίων βάσει των Καν. 611/2014 & 615/2014 της περιόδου 2021- 2022:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 01
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με Αντικείμενο την Επιλογή Συμβούλου/-ων Τεχνικής Υποστήριξης της για την Υλοποίηση Δραστηριοτήτων στο Πλαίσιο του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας 2021-2022 της ΟΕΦ
Περίοδος Ισχύος: 10/11/2021 έως 30/11/2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 02
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με Αντικείμενο την Παροχή Υπηρεσιών για την υλοποίηση του έργου:
ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2021-2022 της ΟΕΦ
Περίοδος Ισχύος: 10/11/2021 έως 30/11/2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 03
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για το έργο Προμήθεια εξοπλισμού για την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, στο ελαιοτριβείο (ελαιοδιαχωριστήρας) στο Πλαίσιο του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας 2021-2022 της ΟΕΦ
Περίοδος Ισχύος: 10/11/2021 έως 30/11/2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 04
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με Αντικείμενο την Στii.1 Επέκταση και ανανέωση δικτυακού τόπου με πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος, στο Πλαίσιο του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας 2021-2022 της ΟΕΦ
Περίοδος Ισχύος: 10/11/2021 έως 30/11/2021
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 05
Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Προμήθεια εξοπλισμού στη δράση Εποχιακή παρατήρηση της εξέλιξης του δάκου & στη δράση Ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο Agro 2.1 & 2.2 στο Πλαίσιο του Εγκεκριμένου Προγράμματος Εργασίας 2021-2022 της ΟΕΦ
Περίοδος Ισχύος: 10/11/2021 έως 30/11/2021
Θα χρειαστείτε το Acrobat Reader για να δείτε τα αρχεία. Αν δεν είναι εγκατεστημένο, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
ΔΡΑΣΕΙΣ
ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ 2018 - 2021
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Εκπόνηση μελέτης για την παραδοσιακή καλλιέργεια της ελιάς «θρούμπας» στην Θάσο
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή (Ηλεκτρονική εφαρμογή : Διαχείριση ΣΟΔ)
Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας & Μέτρα κατάρτισης και επικοινωνίας
Προμήθεια ελαιοραβδιστικών για την βελτίωση των συνθηκών συγκομιδής της ελιάς
Προμήθεια διχτύων ελαιοσυλλογής για την βελτίωση των συνθηκών συγκομιδής της ελιάς
Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου
Σύστημα Πιστοποίησης Ασφάλειας των Τροφίμων κατά ISO 22000:2005
Θα χρειαστείτε το Acrobat Reader για να δείτε τα αρχεία. Αν δεν είναι εγκατεστημένο, παρακαλούμε πατήστε εδώ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ
ΚΑΝ. (ΕΚ) 611/2014 όπως ισχύει (2015-2018)
Γενικές Πληροφορίες:
Ο ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ αιτήθηκε την αναγνώριση του ως Οργάνωση παραγωγών και ακολούθως την συμμετοχή του στα προγράμματα εργασίας που επιδοτεί ο καν. 611/14. Ο συν/σμός λειτουργεί πλέον ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών Ελαιουργικού Φορέα με την υπ΄ αρ. πρωτ. 04/1616-11/02/2015 απόφαση της ΔΑΟΚ Καβάλας.
Δράσεις Προγράμματος Εργασίας 2015-2018
1ο Έτος Υλοποίησης:
ΔΡΑΣΗ |
Βiv1 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή |
Υπό την επίβλεψη του Τεχν. Συμβούλου NOVACERT σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής, που οδήγησε στην λήψη του σχετικού πιστοποιητικού AGRO2.
Τα παραδοτέα της δράσης ήταν συνοπτικά τα κάτωθι:
• Τεύχος Διαδικασιών
• Εγχειρίδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης • Ανασκόπηση από την διοίκηση
• Ετήσιο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων
• Εκπαιδευτικό υλικό
• Παρουσιολόγιο συμμετεχόντων
• Αναλύσεις υπολειμμάτων
• Αναλύσεις εδάφους
• Αναλύσεις νερού
• Αναφορά επιθεώρησης από την TUV HELLAS- ανάλυση αποτελεσμάτων-πλάνο διορθωτικών ενεργειών
• Πιστοποιητικό συμμόρφωσης κατά AGRO 2.1 & 2.2
ΔΡΑΣΗ |
Βiv2 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Προμήθεια Εξοπλισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και εκτυπωτών με σκοπό την ηλεκτρονική παρακολούθηση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ) |
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού και ειδικότερα ενός Η/Υ DELL, μιας οθόνης DELL, ενός UPS και ενός πολυμηχανήματος SAMSUNG color laser.
ΔΡΑΣΗ |
Γiii |
ΤΙΤΛΟΣ |
Εφαρμογή προγράμματος κατάρτισης των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας |
Εκδόθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παραγωγών με εκπαιδευτές στελέχη της NOVACERT, εξωτερικούς συνεργάτες.
Τα θέματα που αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν τα εξής:
- Προστασία εδάφους από διάβρωση,
- Μέθοδοι διαχείρισης Φυτικών υπολειμμάτων,
- Καθαρισμός αρδευτικών-στραγγιστικών καναλιών,
- Κλάδεμα ελαιοδέντρων,
- Έννοια του ανθρακικού αποτυπώματος,
- Χρήση αγροχημικών,
- Ιχνηλασιμότητα,
- Ασφαλής χρήση και φύλαξη Φ.Π.Π και λιπασμάτων.
- Ασφαλής χρήση και συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων.
- Πρώτες Βοήθειες
- Περιοχές Natura
- Ζώνες Ευπρόσβλητες από νιτρορρύπανση
Στις 30-31/03/2016, στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας των Λιμεναρίων, οι παραγωγοί μέλη της Ο.Ε.Φ. του Α.Ε.Σ. ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ καταρτίστηκαν στα παρακάτω θέματα :
Καλλιεργητικές απαιτήσεις της ελιάς / Κλάδεμα ελαιόδεντρων / Καθαρισμός αρδευτικών-στραγγιστικών καναλιών, Έννοια του ανθρακικού αποτυπώματος, Χρήση αγροχημικών / Περιοχές Natura / Ζώνες Ευπρόσβλητες από νιτρορρύπανση
Εισηγητές της κατάρτισης ήταν οι κκ Χρήστος Χατζησαββίδης, Γεωπόνος, Πανεπιστήμιο Θράκης (Μsc Φυτοπροστασίας) και Γρουζίδης Δημήτρης, Τεχνολόγος Γεωπόνος από την εταιρεία NOVACERT.
-
Click to open image! Click to open image!
-
Click to open image! Click to open image!
-
Click to open image! Click to open image!
-
Click to open image! Click to open image!
http://elaiourgikoslimenaria.gr/el/news#sigProGalleriaf023eb7052
ΔΡΑΣΗ |
Γiv1 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Προμήθεια εξοπλισμού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και εκτυπωτών με σκοπό την διεξαγωγή των καταρτίσεων |
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού και ειδικότερα ενός DELL notebook και ενός βιντεοπροβολέα SONY.
ΔΡΑΣΗ |
Γiv2 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Μέτρα κατάρτισης και επικοινωνίας |
Εκδόθηκε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παραγωγών με εκπαιδευτές στελέχη της NOVACERT, εξωτερικούς συνεργάτες και με την συμμετοχή πάντα των παραγωγών του Συνεταιρισμού.
Τα θέματα που αποτυπώθηκαν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ήταν τα εξής:
- ΝΕΑ ΚΑΠ
- Πρότυπα ποιότητας
- Προγράμματα αγροτικής Ανάπτυξης
- Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής
- Δράσεις ΟΕΦ
Στις 30/03/2016, στην αίθουσα του Πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων, οι παραγωγοί μέλη της Ο.Ε.Φ. του Α.Ε.Σ. ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ καταρτίστηκαν στα παρακάτω θέματα :
«Εμπορία και Διάθεση ελαιόλαδου / Πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2016 - 2021» / Μέθοδοι διαχείρισης Φυτικών υπολειμμάτων, Ιχνηλασιμότητα, Ασφαλής χρήση και φύλαξη Φ.Π.Π και λιπασμάτων / Ασφαλής χρήση και συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων / Πρώτες Βοήθειες / ΝΕΑ ΚΑΠ / Πρότυπα ποιότητας / Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής / Δράσεις ΟΕΦ, Φυτοπροστασία, λίπανση, καλλιεργητικές εργασίες και άρδευση ελιάς
Εισηγητές της κατάρτισης ήταν οι κκ Χρήστος Χατζησαββίδης, Γεωπόνος, Πανεπιστήμιο Θράκης (Μsc Φυτοπροστασίας) και Γρουζίδης Δημήτρης, Τεχνολόγος Γεωπόνος από την εταιρεία NOVACERT.
ΔΡΑΣΗ |
Δiii1 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Προμήθεια ημιαυτόματης γραμμής εμφιάλωσης για την βελτίωση των συνθηκών εμφιάλωσης του ελαιολάδου |
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια ημιαυτόματης γραμμής εμφιάλωσης για την βελτίωση των συνθηκών εμφιάλωσης του ελαιολάδου και η εγκατάσταση αυτής στις εγκαταστάσεις του φορέα.
ΔΡΑΣΗ |
Δiii2 |
ΤΙΤΛΟΣ |
Προμήθεια ελαιοδιαχωριστήρα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών αποθεματοποίησης του ελαιολάδου |
Πραγματοποιήθηκε η προμήθεια ελαιοδιαχωριστήρα με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών αποθεματοποίησης του ελαιολάδου
ΔΡΑΣΗ |
Εi |
ΤΙΤΛΟΣ |
Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή, τυποποίηση και αποθήκευση ελαιολάδου |
Το πρότυπο ISO 22005:2007 δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τροφίμου από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Στο πλαίσιο της δράσης και υπό την εποπτεία του Τεχν. Συμβούλου NOVACERT παραδόθηκαν τα κάτωθι:
- Τεύχος ανάλυσης υφιστάμενης κατάστασης
- Τεύχος απαιτήσεων που προκύπτουν από την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης
- Διαδικασίες τεκμηρίωσης συστήματος ιχνηλασιμότητας
- Αναφορά ελέγχου πιστοποιητικού φορέα
- Πλάνο διορθωτικών ενεργειών –ανάλυση αποτελεσμάτων
- Βεβαίωση συμμόρφωσης ως προς τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22005:2007
Ως τελικό παραδοτέο εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό:
ΔΡΑΣΗ |
Εii |
ΤΙΤΛΟΣ |
Σύστημα Πιστοποίησης Ασφάλειας των Τροφίμων κατά ISO 22000:2005 |
Στο πεδίο εφαρμογής του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων στον ΑΕΣ θα περιλαμβάνεται η «παραγωγή, η αποθήκευση και η τυποποίηση ελαιολάδου». Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες και χώρους απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή και τήρηση των κανόνων υγιεινής και των σημείων ελέγχου.
Ο ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ θεωρεί υποχρέωσή την επίτευξη και διατήρηση υψηλών προτύπων υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας, για όλα τα παραγόμενα ή διακινούμενα προϊόντα. Για την εκπλήρωση των απαιτήσεων ασφάλειας και ποιότητας, πρόκειται να θεσπίσει και να εφαρμόσει κατάλληλες διαδικασίες που διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα της πληρούν τις απαιτήσεις της Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και διατίθενται στην αγορά.
Η εφαρμογή ενός συστήματος HACCP στην ΟΕΦ εκτός από την εγγύηση για την ασφάλεια του τελικού προϊόντος, διευκολύνει τη διαδικασία ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές και την αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών ως προς την ασφάλεια των τροφίμων.
Το Διεθνές Πρότυπο ISO 22000:2005, καλύπτει όλες τις παραπάνω ανάγκες.
Στο πλαίσιο της δράσης και υπό την εποπτεία του Τεχν. Συμβούλου NOVACERT παραδόθηκαν τα κάτωθι:
1. ΤΕΥΧΟΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ .
2. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
3. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
4. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στην Ο.Ε.Φ. Α.Ε.Σ. Λιμεναρίων αναπτύχθηκαν συνολικά εικοσιτρείς (23) διαδικασίες οι οποίες συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22000:2005 για την ασφάλεια τροφίμων.
Ως τελικό παραδοτέο εκδόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό: