ΔΙΕΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2021 - 2022
ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Της ΟΕΦ ΑΕΣ ΛΙΜΕΝΑΡΙΩΝ 2021/2022
Δραστηριότητα B.iii 1
Εγκατάσταση συστήματος της Εποχιακής παρατήρησης της εξέλιξης του δάκου
Στάδια υλοποίησης της δράσης:
Στάδιο 1
Σχεδιασμός δικτύου μετρήσεων και φυτοπροστασίας
Καθορισμός ζωνών και χαρτογράφηση
Στάδιο 2
Προετοιμασία και ανάρτηση παγίδων παρακολούθησης
Διενέργεια μετρήσεων πληθυσμιακής διακύμανσης του δάκου
Αξιολόγηση μετρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Στάδιο 3
Ενημέρωση παραγωγών για τα αποτελέσματα των μετρήσεων
Παροχή συμβουλών και οδηγιών εργασίας ορθής αντιμετώπισης
Στάδιο 4
Διενέργεια δειγματοληψιών ελαιοκάρπου (τουλάχιστον 3 δείγματα ελιών από κάθε περιοχή)
Προσδιορισμός επιπέδου δακοπροσβολής
Αξιολόγηση μετρήσεων και εξαγωγή συμπερασμάτων
Στάδιο 5
Επικαιροποίηση δικτύου μετρήσεων φυτοπροστασίας
Δραστηριότητα B.iii 2
Εγκατάσταση συστήματος της Εποχιακής παρατήρησης της εξέλιξης του δάκου
(Προμήθεια εξοπλισμού (λογισμικό) με σκοπό την καταγραφή του πληθυσμού του εντόμου)
Εξοπλισμός (λογισμικό mint) με σκοπό την ορθότερη καταγραφή του πληθυσμού του δάκου. Ειδικότερα, το αιτούμενο πρόγραμμα, θα συμβάλει καταλυτικά στην ακριβέστερη παρακολούθηση και διαχείριση των παγίδων, και ως εκ τούτου στην αποτελεσματικότερή ολοκληρωμένη διαχείριση εχθρών – δακοκτονία. Η έγκαιρη γνώση του πληθυσμού των εντομών σε κάθε παγίδα με παράλληλη απεικόνιση της χωρικής και χρονικής κατανομής επιτρέπει:
• Την ακριβή γνώση της πληθυσμιακής έξαρσης συγκεκριμένου εντόμου
ανά καλλιέργεια, τοποθεσία και παραγωγό
• Περιορισμός ψεκασμών και μείωση κόστους φυτοπροστασίας
• Μείωση του κόστους και του χρόνου πραγματοποίησης των ελέγχων
• Ελαχιστοποίηση του χρόνου λήψης απόφασης ψεκασμού
• Προστασία της υγείας των παραγωγών- καταναλωτών μέσω της μείωσης των επεμβάσεων ψεκασμού
Δράση B.iv 1
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή (Ηλεκτρονική εφαρμογή : Διαχείριση ΣΟΔ)
Αντικείμενο του εν λόγω έργου αποτελεί η Ανάπτυξη – Εφαρμογή – Πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η εφαρμογή και η υλοποίηση ενός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής (ΣΟΔ) απαιτεί οργάνωση και υψηλό επίπεδο μηχανισμού επιστημονικής και γεωτεχνικής υποστήριξης σε τοπικό αλλά και σε κεντρικό επίπεδο από τον μηχανισμό της Οργάνωσης Παραγωγών.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ:
Ενέργειες Συμβούλου Σ.Ο.Δ.
Βήμα 1ο
|
Μελέτη προτύπων – Επισημάνσεις και ενημέρωση στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του – Καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης
|
Βήμα 2ο
|
Σύσταση Ομάδας Παραγωγών, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προτύπου – Ρόλοι και αρμοδιότητες
|
Βήμα 3ο
|
Σύνταξη κανόνων λειτουργίας και προδιαγραφών για τη καθιέρωση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παραγωγής με βάση το πρότυπο την Κατευθυντήρια Οδηγία και Εξειδικευμένου Προτύπου 2.2/3 για την ελιά.
|
Βήμα 4ο
|
Κανονιστικές και νομοθετικές διατάξεις σχετικά με το περιβάλλον και το είδος της εκμετάλλευσης
|
Βήμα 5ο
|
Εφαρμογή του προτύπου – Εκπαίδευση του προσωπικού
|
Βήμα 6ο
|
Σύνταξη του Εγχειριδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
|
Βήμα 7ο
|
Εκπαίδευση των Παραγωγών και εμπλεκομένων στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση και το πρότυπο
|
Βήμα 8ο
|
Σύνταξη Σχεδίων Διαχείρισης του προτύπου σχετικά με τις καλλιεργητικές φροντίδες – τις εισροές – τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους και το περιβάλλον
|
Βήμα 9ο
|
Εκπαίδευση επιβλέποντα Γεωπόνου, υπευθύνου φυτοπροστασίας, υπευθύνου ποιότητας της Ομάδας Παραγωγών
|
Βήμα 10ο
|
Εκπαίδευση των παραγωγών στις Διαδικασίες του προτύπου και στην τήρηση του σχετικού αρχείου με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις στο προϊόν και στην εκμετάλλευση
|
Βήμα 11ο
|
Σταδιακή εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο
|
Βήμα 12ο
|
Εσωτερική Επιθεώρηση - Πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση αποκλίσεων
|
Βήμα 13ο
|
Επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης
|
Βήμα 14ο
|
Έκδοση πιστοποιητικού από διαπιστευμένο φορέα
|
Ενέργειες Φορέα Υλοποίησης Σ.Ο.Δ.
Βήμα 1Ο
|
Καθορισμός Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με βάση το πεδίο εφαρμογής.
|
Βήμα 2Ο
|
Καθορισμός επικεφαλή/επιβλέποντα/Συμβούλου και έγκριση της πολιτικής της ομάδας. Σύσταση και εισαγωγή στην ομάδα με σύμβαση ένταξης του κάθε παραγωγού στο σύστημα και αποδοχή των επιβλέποντα/επικεφαλή.
|
Βήμα 3Ο
|
Καταγραφή Υφιστάμενης κατάστασης για τη δημιουργία διαδικασιών/εντύπων και σχεδίων διαχείρισης τα οποία τηρούνται και εφαρμόζονται από τα μέλη. Σύνταξη του Εγχειριδίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που διέπει και τεκμηριώνει τις διαδικασίες και δημιουργία αρχείων καταγραφής των ενεργειών.
|
Βήμα 4Ο
|
Προσδιορισμός κανόνων λειτουργίας και προδιαγραφών, καταγραφή νομικών και περιβαλλοντικών απαιτήσεων για την εφαρμογή των γενικών απαιτήσεων του συστήματος.
|
Βήμα 5Ο
|
Εκπαίδευση στην εφαρμογή του Σ.Ο.Δ. και των απαιτήσεων του, των παραγωγών/υπεργολάβων και επιβλεπόντων του συστήματος. Εκπαίδευση των παραγωγών στις Διαδικασίες του προτύπου και στην τήρηση του σχετικού αρχείου με τις καλλιεργητικές επεμβάσεις κατά τη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος ανά εκμετάλλευση.
|
Βήμα 6Ο
|
Πραγματοποίηση εδαφικών και ψυχοδιαγνωστικών αναλύσεων καθώς και σύνοψη αρχείων για τις καλλιεργητικές φροντίδες του πεδίου εφαρμογής – τις εισροές – τους εδαφικούς και υδάτινους πόρους -το περιβάλλον - το ανθρώπινο δυναμικό - τη διαχείριση της ενέργειας με σκοπό τη Σύνταξη Σχεδίων Διαχείρισης του συστήματος με βάση το πρότυπο.
|
Βήμα 7Ο
|
Σταδιακή εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο.
|
Βήμα 8Ο
|
Ετήσιο πρόγραμμα παρακολούθησης και μετρήσεων από τους επιβλέποντες του συστήματος. Πραγματοποίηση αναλύσεων υπολειμμάτων ΦΠΠ κατά την περίοδο συγκομιδής του προϊόντος.
|
Βήμα 9Ο
|
Εσωτερική Επιθεώρηση - Πραγματοποίηση διορθωτικών ενεργειών σε περίπτωση μη συμμορφώσεων.
|
Βήμα 10Ο
|
Πραγματοποίηση ανασκόπησης του συστήματος από τη διοίκηση.
|
Βήμα 11Ο
|
Επιθεώρηση από τον Φορέα Πιστοποίησης.
|
Βήμα 12Ο
|
Έκδοση πιστοποιητικού από διαπιστευμένο φορέα.
|
Δράση B.iv 2
Σύστημα Ποιότητας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ελαιοκαλλιέργειας με ηλεκτρονική εφαρμογή (Ηλεκτρονική εφαρμογή : Διαχείριση ΣΟΔ)
(Προμήθεια εξοπλισμού (λογισμικό) με σκοπό εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης)
Προμήθεια λογισμικού ηλεκτρονικής εφαρμογής, ifarma – διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διαχείριση ομάδων παραγωγών για υποστήριξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΣΟΔ). Στα πλαίσια της αποτελεσματικότερης και ορθότερης διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και της διαχείρισης της O. E.Φ. κρίθηκε απαραίτητη η απόκτηση του κατάλληλου λογισμικού, αλλά και μετέπειτα η συνεχής ετήσια ανανέωση του. Το εν λόγω λογισμικό αρχικά, συμβάλλει στη διαχείριση των καλλιεργειών, καθώς παρέχει την ικανότητα προγραμματισμού, παρακολούθησης και καταγραφής των εργασιών κατά την καλλιεργητική περίοδο, λεπτομερή παρακολούθηση ποσοτήτων και κόστους εφοδίων και συντελεστών, όπως εργατών, μηχανημάτων, σπόρων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων. Χρήση καθορισμένων πρότυπων εργασιών και προγραμμάτων καθώς και δυνατότητα δημιουργίας νέων. Προβολή καλλιεργητικών εργασιών σε ημερολόγιο και καταγραφή στο χάρτη κλπ.,
Δράση Γ.iii. 2
Επιδεικτική χρήση σύγχρονων πρακτικών και μέσων συγκομιδής
Μεθοδολογία / νέες τεχνικές συγκομιδής
Α. Υφιστάμενη Κατάσταση
Β. Βέλτιστος χρόνος συγκομιδής
Γ. Τεχνικές & Τρόπος συγκομιδής
Πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων
Στο πλαίσιο της ανωτέρω μεθοδολογίας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδεύσεις κατάρτισης που θα περιλαμβάνουν:
- Ορθή και ασφαλή χρήση του εξοπλισμού
- Βασικοί σκοποί και στόχοι μεθοδολογικής προσέγγισης συγκομιδής (μείωση κόστους, ποιότητα καρπού, άδειασμα, ρύθμιση φορτίου, ακριβέστερο χρονικό σημείο συγκομιδής, συνεκτίμηση παραγόντων κλπ)
- Διαχείριση κλαδέματος για τη διευκόλυνση της συγκομιδής ελαιοκάρπου (ισορροπία φορτίου, βέλτιστο σχήμα, ποιοτικότερο καρπός, βελτιώση αερισμού και φωτισμού κόμης)
- Βελτίωση του υφιστάμενου τρόπου συγκομιδής
- Ανάδειξη πλεονεκτημάτων / οφέλη από την ορθή εφαρμογή
· Συμβουλές / σημεία ιδιαίτερης προσοχής κλπ
Ακολούθως παρουσιάζεται η συνοπτική παράθεση ενεργειών υλοποίησης της δράσης:
Φάση
|
Ενέργεια
|
Φάση 1
|
Ενημέρωση παραγωγών για τη δράση
|
Καταγραφή – αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης και συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού
|
Διάκριση σε γεωγραφικές ζώνες
|
Φάση 2
|
Τεχνικές προδιαγραφές
|
Φάση 3
|
Καθορισμός και ενημέρωση βέλτιστων τεχνικών κλαδέματος
|
Καθορισμός και ενημέρωση για βέλτιστο χρόνος συγκομιδής
|
Πρόγραμμα κατάρτισης παραγωγών
|
Εκπαιδευτικές συναντήσεις κατάρτισης παραγωγών
|
Συμβουλές-οδηγίες ορθής εφαρμογής
|
Διενέργεια δειγματοληψιών και αναλύσεων καρπού
|
Φάση 4
|
Αξιολόγηση και εξαγωγή συμπερασμάτων
|
Δράση Γ.iii. 2.
Κατάρτιση παραγωγών σε νέες αειφόρες τεχνικές καλλιέργειας
Περιγραφή της Δράσης
1. Σχεδιασμός και ανάπτυξη του προγράμματος εκπαίδευσης και πρακτικών επίδειξης
2. Επιλογή παραγωγών & σύσταση υπο-ομάδων εκπαίδευσης
- Καθορισμός θεματολογίας επιδεικτικών πρακτικών
Κάθε θεματική ενότητα θα περιλαμβάνει επιμέρους ενότητες όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
|
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
|
- Λίπανση
|
o Δειγματοληψία εδάφους
o Φυλλοδιαγνωστική
o Αξιολόγηση ανάλυσης εδάφους
o Τρόπος λίπανσης
o Οδηγίες λίπανσης (ξηρικές περιοχές, αρδευόμενες περιοχές, παραγωγικά δέντρα, νεαρά δέντρα κ.λπ.)
o Αναγνώριση τροφοπενιών
|
- Διαχείριση εδάφους
|
o Διαχείριση ελαιώνων με στόχο τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους
o Αναγνώριση διαφορετικών τύπων διάβρωσης εδάφους
o Διαχείριση εδάφους με φυτοκάλυψη
o Χλωρή λίπανση
|
- Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία - Αύξηση βιοποικιλότητας
|
o Αναγνώριση εχθρών και ασθενειών
o Αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών με τη μικρότερη δυνατή χρήση χημικών μέσων
o Εναλλακτικές μέθοδοι αντιμετώπισης εχθρών και ασθενειών
o Νέες τεχνικές διαχείρισης των ζιζανίων
o Ωφέλιμα έντομα για την αντιμετώπιση των εχθρών και των ασθενειών
o Αναγνώριση άλλων ζημιών που μπορεί να προκληθούν στον ελαιώνα εκτός εχθρών και ασθενειών (π.χ. ζημιά από χαλάζι, από παγετό, ακαρπία)
o Ορθή χρήση μέσων προσωπικής προστασίας
o Αναγνώριση ενδιαιτημάτων και τεχνικές προστασία τους
o Μείωση ρύπανσης από κενά συσκευασιών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων
o Μείωση διάβρωσης εδάφους
|
- Μείωση ανθρακικού αποτυπώματος
|
o Τεχνικές μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος στην ελαιοκαλλιέργεια
o Αποτελεσματική διαχείριση ενέργειας
o Αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης
o Συντήρηση μηχανημάτων
|
- Προσδιορισμός ελαιώνων για πρακτική επίδειξη / θεματική ενότητα
- Δημιουργία εποπτικού και εκπαιδευτικού υλικού
- Διενέργεια εκπαίδευσης και πρακτικής επίδειξης νέων καλλιεργητικών τεχνικών
- Αξιολόγηση εκπαίδευσης
Δράση: Δ.iv.
Προμήθεια εξοπλισμού για την βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, στο ελαιοτριβείο
Για την υλοποίηση της δράσης αναλυτικότερα απαιτείται προμήθεια του παρακάτω πάγιου εξοπλισμού.
Ελαιοδιαχωριστήρας με κάθετη συστοιχία δίσκων και τύμπανο με σύστημα αυτόματου καθαρισμού ώστε να παρέχει διαχωρισμό κορυφαίας απόδοσης.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
o ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ: 24 lit
o ΘΑΛΑΜΟΣ ΣΤΕΡΕΩΝ: 11.5 lit.
o MΕΓΙΣΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΥΜΠΑΝΟΥ: 5700 rpm.
o ΜΑΧ. CENTRIFUGAL FORCE 9.000 x g
o ΙΣΧΥΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ: Ενσωματωμένος 30 KW
o ΚΙΝΗΣΗ: Μέσω inverter
o ΛΙΠΑΝΣΗ: Με υδραυλική αντλία ψεκασμού.
o YΛΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: Τύμπανο & πιάτα από duplex ανοξείδωτο ατσάλι 1.4404, υψηλής ποιότητας (AISI 316L κλπ, κατάλληλο για τη Βιομ. τροφίμων)
o ΑΠΟΛΑΣΠΩΣΗ: Αυτόματη, με δυνατότητα μερικής και ολικής απολάσπωσης.
o Είναι εφοδιασμένος με ειδική αντλία πιέσεως νερού και δύο (2) ηλεκτροβαλβίδες 24 V για το αυτόματο άνοιγμα και κλείσιμο του τυμπάνου του Διαχωριστήρα.
o Η κίνηση δίνεται με inverter το οποίο επιτρέπει το ομαλό ξεκίνημα του Διαχωριστήρα.
Δραστηριότητα E.i.
Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου
Σκοπιμότητα της Δράσης
Αντικείμενο της παρούσας δράσης είναι ο : Σχεδιασμός, Συστήματος Ιχνηλασιμότητας Τροφίμων ISO 22005:2007 στην παραγωγή και αποθήκευση ελαιολάδου. Στόχος της είναι η ανανέωση του πιστοποιήσιμου σχήματος εσωτερικής ιχνηλασιμότητας της ποιότητας, της γνησιότητας και της προέλευσης του ελαιολάδου της Ο.Ε.Φ, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται ήδη από την προηγούμενη τριετία. Το σύστημα θα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ενώ η πιστοποίηση του συστήματος ιχνηλασιμότητας θα ξεκινά από την καταγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης σε επίπεδο αγροτεμαχίου, την παρακολούθηση της πορείας του ελαιοκάρπου-ελαιολάδου εντός του ελαιουργείου, την αποθήκευση του ελαιολάδου και την τυποποίησή του με παρακολούθηση της διαδρομής του μέχρι τον τελικό αποδέκτη. Η πιστοποίηση του συστήματος θα γίνεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22005:2005.
Περιγραφή της Δράσης
Η δραστηριότητα αφορά την ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση συστήματος ISO 22005:2007 στις εγκαταστάσεις της Ο.E.Φ.
Το πρότυπο ISO 22005:2007 δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας. Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (ISO) έχει καθιερώσει το πρότυπο ISO 22005:2007 για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων. Το νέο πρότυπο δίνει τις αρχές και καθορίζει τις βασικές απαιτήσεις, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, σε οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας τροφίμων. Το πρότυπο αυτό καθορίζει τις απαιτήσεις για την ιχνηλασιμότητα τροφίμων δηλαδή την εύρεση της πορείας ενός τρόφιμου από τον παραγωγό μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Δραστηριότητα E.ii.
Σχεδιασμός Συστήματος Πιστοποίησης Ασφάλειας των Τροφίμων κατά ISO 22000:2018
Ο σκοπός της εν λόγω δράσης είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με το πρότυπο ISO 22000:2018 για το ελαιοτριβείο της Ο.Ε.Φ. Η ανάγκη υλοποίησης της παρούσας δράσης βασίζεται στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου προτύπου ασφάλειας τροφίμων για το ελαιόλαδο που παράγεται και εμφιαλώνεται στο ελαιοτριβείο της Ο.Ε.Φ., πληρώντας τις προδιαγραφές ενός ασφαλούς προϊόντος για τον καταναλωτή. Παράλληλα θα αναπτυχθούν και οι προδιαγραφές για την σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22005:2005 που αφορά τα θέματα ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης των σχετικών συστημάτων.
Μεθοδολογία και διαδικασία υλοποίησης
Κάθε κύρια φάση αναλύεται σε βήματα, τα οποία επιγραμματικά είναι τα εξής :
1. Καταγραφή διαδικασιών της Ο.Ε.Φ.
2. Σχεδιασμός της εφαρμογής του προτύπου στα σημεία της Ο.Ε.Φ. που έχουν καθοριστεί.
3. Χάραξη της Πολιτικής - καθορισμός των στόχων.
4. Εκπαίδευση προσωπικού.
5. Καταγραφή ευθυνών και αρμοδιοτήτων.
6. Δημιουργία των απαραίτητων οργανωτικών διαδικασιών και λειτουργικών διαδικασιών (μέθοδοι ανάλυσης, τρόποι εργασίας, έντυπα, αρχεία ηλεκτρονικά ή μη κλπ).
7. Μεταφορά της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για τη διακρίβωση των οργάνων
8. Εφαρμογή του τεκμηριωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου.
9. Αξιολόγηση της δοκιμαστικής εφαρμογής - βελτίωση του συστήματος.
10. Δημιουργία του Εγχειριδίου Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και του Εγχειριδίου Κανόνων Υγιεινής σύμφωνο με τις απαιτήσεις του προτύπου.
11. Λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου για εύλογο χρονικό διάστημα – επιθεώρηση εν όψει της αίτησης για πιστοποίηση
12. Εσωτερική επιθεώρηση: του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22000:2018 με σκοπό να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες στο σύστημα και η έγκαιρη διόρθωση.
13. Ανασκόπηση ΣΔΑΤ: Είναι το τελικό στάδιο πριν την διεξαγωγή της επιθεώρησης από Ανεξάρτητο Φορέα Πιστοποίησης κατά την οποία αναλύονται τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης, τα αποτελέσματα αξιολόγησης της μέτρησης ικανοποίησης των πελατών, η αξιολόγηση των προμηθευτών, οι ανάγκες εκπαίδευσης, η ανάλυση τυχόν μη συμμορφούμενων προϊόντων και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν, τα αποτελέσματα αξιολόγησης παραπόνων πελατών, η αξιολόγηση της πολιτικής ασφάλειας τροφίμων. Επίσης, αναλύονται οι στόχοι-δείκτες ποιότητας που θέτει η Ο.Ε.Φ. και ο έλεγχος της επίτευξής τους ή όχι.
14. Πιστοποίηση από Ανεξάρτητο Φορέα
Δραστηριότητα E.iii
Διαχείριση συστημάτων για την παρακολούθηση της τήρησης των προτύπων γνησιότητας, ποιότητας και εμπορίας του ελαιολάδου
Δειγματοληψία
Θα διεξαχθεί λήψη δειγμάτων ελαιολάδου, ως εξής:
Ø Ελαιόλαδο που προέρχεται από ελαιόκαρπο συγκομισμένο από προεπιλεγμένους ελαιώνες παραγωγών της Ο.Ε.Φ. που συμμετέχουν στις δράσεις του τομέα Β
Ø Ελαιόλαδο που προέρχεται από δεξαμενές αποθήκευσης χύδην ελαιολάδου.
Οι δεξαμενές από όπου θα πραγματοποιείται η δειγματοληψία και ο χρόνος δειγματοληψίας θα καθορίζονται με γνώμονα το περιεχόμενο κάθε δεξαμενής (π.χ., έξτρα παρθένο, παρθένο) και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τα στοιχεία των παραγωγών το ελαιόλαδο των οποίων φυλάσσεται στην δεξαμενή. Σε κάθε δειγματοληψία ελαιολάδου, θα γίνεται η καταγραφή / συγκέντρωση σημαντικών στοιχείων, τα οποία και δύναται να επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
Παράλληλα, θα συγκεντρώνονται τα εξής δεδομένα:
- Δειγματοληψία από το ελαιοτριβείο: Χρόνος και θερμοκρασία μάλαξης, χρόνος συγκομιδής και χρόνος ελαιοτρίβησης
- Δειγματοληψία από δεξαμενή: Άντληση στοιχείων που αφορούν την ταυτότητα του ελαιολάδου που περιέχεται στην δεξαμενή (παραγωγοί, ποικιλία, χρόνος αποθήκευσης, στοιχεία ελαιοτρίβησης)
Τα δείγματα θα λαμβάνονται και θα μεταφέρονται σε κατάλληλο χώρο όπου θα ταυτοποιούνται και θα κωδικοποιούνται. Για το σκοπό αυτό θα σημαίνονται με κατάλληλο καρτελάκι, ενώ θα λαμβάνεται μέριμνα για τη λήψη αντίστοιχων αντιδειγμάτων που θα αποθηκεύονται στις δέουσες συνθήκες και σε συγκεκριμένο ασφαλή και ελεγχόμενων συνθηκών (σχετική υγρασία, θερμοκρασία, σκοτεινές συνθήκες κλπ) χώρο.
Στάδιο Α : Σχεδιασμός των διαδικασιών δειγματοληψίας και διαχείρισης των δειγμάτων
Στάδιο Β : 1. Διενέργεια δειγματοληψιών, συγκέντρωση συνοδευτικών στοιχείων, και αποστολή δειγμάτων στα κατάλληλα επιλεγμένα εργαστήρια
2. Συγκέντρωση αποτελεσμάτων και πιστοποιητικών αναλύσεων.
Στάδιο Γ: Αξιολόγηση αποτελεσμάτων, εξαγωγή και κοινοποίηση συμπερασμάτων στην Ο.Ε.Φ.
Δραστηριότητα ΣΤ.ii.
Επέκταση και ανανέωση δικτυακού τόπου με πληροφορίες για τις δράσεις του προγράμματος
Η δραστηριότητα αφορά την επέκταση του διαδικτυακού χώρου που διατηρεί η Ο.Ε.Φ., με σκοπό τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες που υλοποιούνται. Η ύπαρξη ιστοσελίδας θα ενισχύσει τη δυνατότητα προβολής των προϊόντων και υπηρεσιών της Ο.Ε.Φ. σε παγκόσμιο κοινό. Η ιστοσελίδα θα δώσει τη δυνατότητα στην Οργάνωση να δείξει στους υποψηφίους πελάτες την ποικιλομορφία των προϊόντων και των υπηρεσιών της, 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες τη εβδομάδα. Η λειτουργία του διαδικτύου ως επιχειρηματικού εργαλείου μάς δίνει μια μεγάλη ποικιλία νέων δυνατοτήτων στο χώρο της εμπορικής δραστηριότητας.